Madeleine Blusi intervjuar hemtjänsten innan de kliver på sitt arbetspass.

Under september månad har natt och larmpersonal och hemtjänst testat ett nytt bäddskydd hos några av sina kunder. Testet är nu avslutat och Norrlandicus forskarteam har träffat personalen för att samla in tankar och reflektioner från testperioden.

– Det är otroligt spännande att höra hur personalen upplevt testperioden och framför allt intressant att höra hur användbar de tycker produkten är, säger Isabella Scandurra, vetenskaplig projektledare.

För att besvara forskningsfrågan, om innovationen bidrar till att den äldre blir mindre störd i sin nattsömn, använder forskarna kvantitativa och kvalitativa utvärderingsmetoder. Det betyder att man både genomfört statistisk insamling av data och intervjuat personalen.

– Genom att titta på forskningsfrågan med olika glasögon får vi en bredare bild av innovationens värde i en vård- och omsorgsprocess, säger Madeleine Blusi, doktorand i omvårdnad.

För Norrlandicus forskarteam återstår nu arbetet med att sammanställa och analysera materialet från testperioden. I november förväntas rapporten vara klar och publicerad.